SUMF - indeks  
 
Raspored:
 
Razno
 

Novosti

 
 
Bilten - BIT
 
Rokovi
 
  Kapuera  
     
  Dokumenti  
 

Statut

 
 
Program
 
Istorijat
 
Istorija matematike
 
  Organizacija  
 

Organi

 
 
Poslovnik
 
Clanovi
 
  Ankete  
 
 
  dizajn:
[strahinja]

 

Grb SUMF
   
  ISTORIJAT I RAD STUDENTSKIH UNIJA  
  6. oktobar 2001.


Istorijat nezavisnih Studentskih unija u Srbiji pocinje 1992. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu. Naime, u martu 1992. godine, usvajanjem Statuta i znamenite Povelje Studentskih unija, osnovana je Studentska unija Pravnog fakulteta. Kao snazna i demokratska organizacija studenata prava, Studentska unija se aktivno ukljucila u Studentski protest '92. Tokom tog protesta, koji je predstavljao znacajan glas protiv autoritarnog poretka u Srbiji i protiv nedemokratske prakse srpskog rezima, Studentska unija Pravnog fakulteta je jasno ukazivala na pogubnost ratne politike koja je tada vodjena i iskazala iskren otpor ratu.

Studentski protest '92. okoncao se sa neispunjenim zahtevima pre svega zbog toga sto je vlast skrenula paznju javnosti na rat i time homogenizovala drustvo u Srbiji. Nakon zavrsetka protesta, u veoma teskim okolnostima, Studentska unija Pravnog fakulteta nastavlja sa svojim delovanjem. U to vreme, jedno od najtezih kroz koje je Srbija prolazila, ova Unija je organizovala mnoge akcije, medju kojima valja izdvojiti:

 • nekoliko tribina na kojima je razmatran polozaj studenata u drustvu,
 • obelezavanje godisnjice pocetka rata u Bosni i Hercegovini,
 • rasprave o mnogim zakonima i Ustavu Republike Srbije,
 • javna tribina o totalitarnim sistemima s posebnim osvrtom na srpsko drustvo,
 • inicijativa za poboljsanje ishrane u studentskim domovima i za smanjenje cena usluga u studentskim domovima,
 • prvo javno obracanje tadasnjeg sefa Ureda Republike Hrvatske u SRJ, organizovano na Pravnom fakultetu.

Studentska unija Pravnog fakulteta tokom 1994. godine smanjuje aktivnosti i zbog cinjenice da je citava generacija osnivaca SUPF zavrsavala svoje studije, te da su napravili veliku gresku ne ostavljajuci organizaciju mladjim generacijama, vec 1995. godine SUPF sasvim prekida sa aktivnostima.

U maju 1994. godine, kada se videlo da koncept studentskog organizovanja kakav je promovisala Studentska unija Pravnog fakulteta, koncept nezavisnog sindikalnog studentskog okupljanja u najboljim tradicijama evropskih studentskih pokreta, predstavlja najbolji nacin delovanja na univerzitetu, grupa studenata sa Fizickog fakulteta i Matematickog fakulteta u Beogradu osnovala je Studentsku uniju Matematickog i Fizickog fakulteta (SUMFF). To je bila vec druga organizacija koja je usvojila Povelju Studentske unije, dokument koji je kroz citav rad predstavljao okosnicu i vodilju Studentskih unija. Ova Unija je odmah nakon osnivanja i resavanja elementarnih pocetnih problema, sa malim iskustvom i velikim entuzijazmom, organizovala sledece akcije:

 • nekoliko tribina o ulozi nauke u savremenom drustvu,
 • predavanje "Sida i moral" povodom Medjunarodnog dana za borbu protiv side,
 • predavanje "Sve sto ste zeleli da znate o Internetu..." sa predavacima iz Jugoslovenske asocijacije za racunarske komunikacije,
 • inicijalno povezivanje sa studentskim organizacijama u Evropi, pri cemu je ostvarena saradnja sa univerzitetima u Strazburu, Bajrojtu, Bolonji i Barseloni,
 • peticija za promenu korumpiranog studenta-prodekana na Fizickom fakultetu.

Sve ove aktivnosti predstavljale su znacajan korak prema kreiranju istinskog otvorenog drustva u Srbiji. Posebno je bitna cinjenica da su Studentske unije na raznim fakultetima svojim delovanjem sirile duh tolerancije i postovanja razlicitog mišljenja.

Pocetkom 1996. godine SUMFF se podelila na Studentsku uniju Fizickog fakulteta i Studentsku uniju Matematickog fakulteta. Ova podela bila je prirodna, jer je rad na svakom od ova dva fakulteta zahtevao posebnu i autonomnu organizaciju. Ove dve Studentske unije su organizovale veoma zapazene akcije na svojim fakultetima, medju kojima se izdvajaju kviz Primoteka za sve studente fakulteta prirodnih nauka i visokoposecen ciklus tribina Nauka i religija sa kompetentnim i eminentnim predavacima. Na Fizickom fakultetu Studentska unija je pozela da, zajedno sa ostalim studentskim organizacijama i grupama koje su delovale u Beogradu, pokrenule Studentski protest. Studentske unije Matematickog fakulteta i Fizickog fakulteta su osnovale Protestni odbor PMF i proglasile strajk na sest fakulteta nastalih iz bivseg Prirodno-matematickog fakulteta. Studentska unija Elektrotehnickog fakulteta je kao jedan od inicijatora Protesta od samog pocetka imala svog predstavnika u Inicijativnom odboru Studentskog protesta.

Tri postojece Studentske unije u naredna tri meseca svu svoju energiju, kreativnost i znanja usmeravaju ka Protestu i stoga su predstavljale jedan od kljucnih stubova na koje se je ovaj studentski bunt oslanjao. Uprkos Protestu, lokalni rad se ne zapostavlja i kao ubedljiv primer je i organizovanje prvog pravog referenduma studenata na Fizickom fakultetu, sto je ujedno i prvi referendum studenata u istoriji BU. Aktivnim ucescem u svim segmentima Studentskog protesta, Inicijativnom odboru, Glavnom odboru, lokalnim fakultetskim protestnim odborima, obezbedjenju i snabdevanju, Studentske unije su sirile svoje ideje i insistirale na nenasilnom karakteru Protesta. Mada su se Studentske unije uglavnom nalazile u ulozi opozicije prema najeksponiranijim strukturama i pojedincima u Studentskom protestu, njihov uticaj bio je od izvanrednog znacaja.

Posebnu paznju Unije su poklanjale kolegama sa fakulteta na kojima nije bilo studentskih organizacija. Stoga se vec krajem 1996. godine osniva Studentska unija Bioloskog fakulteta (SUBF). Njeni osnivaci bili su studenti koji su predstavljali svoje fakultete tokom Protesta i koji su ucestvovali u radu Protestnog odbora PMF. Ideje i principi, zapisani u Povelji Studentske unije, kao i rad SUMF i SUFF, predstavljali su motiv da se organizacija koja je na Bioloskom fakultetu nastajala nazove upravo Studentska unija Bioloskog fakulteta.

Nedugo zatim, tokom januara i februara 1997. godine zapocinje osnivanje i rad Studentske unije Geografskog fakulteta (SUGF) i Studentske unije Hemijskog fakulteta (SUHF), na osnovama vec postojecih Studentskih unija.

Posto je broj Studentskih unija evidentno rastao, nastala je potreba za medjusobnom koordinacijom i tako je, pocetkom 1997, osnovano Koordinaciono vece Studentskih unija (KVSU), kao telo koje ne zadire u autonomiju organizacija clanica; njegova uloga je da koordinira zajednicke akcije i da kroz svoje sluzbe (Sluzba za informisanje, Sluzba za projekte, Sluzba za medjunarodnu saradnju) pruza servisne usluge svim organizacijama clanicama.

Posto su Studentske unije, po programskoj orijentaciji i shodno Povelji, otvorene organizacije, steceno znanje o studentskom sindikalnom organizovanju nude svim srodnim organizacijama na univerzitetima u Beogradu i drugim univerzitetskim centrima u Jugoslaviji. Iz potrebe da se to znanje sistematizuje i, zainteresovanim grupama na fakultetima gde ne postoje slicne studentske organizacije, olaksaju prvi koraci u organizovanju, publikuje se brosura Vodic za stvaranje Studentske unije i istovremeno osniva Udruzenje za pomoc studentskim unijama (UPSU), krajem februara 1997. godine.

UPSU je prvobitno zamisljen kao organizacija koja pomaze rad (logistickim, pravnim i drugim savetima, ostvarivanjem kontakata sa srodnim organizacijama u svetu, pravljenjem baze podataka,...) svih studentskih organizacija sindikalnog tipa u Beogradu, a zatim i u Jugoslaviji. Medjutim, posto sredstva potrebna za tako obiman rad, do sada, nisu obezbedjena UPSU svoje aktivnosti sprovodi, uglavnom, u saradnji sa KVSU i njegovim clanicama, buduci da upravo Studentske unije predstavljaju autenticnog nosioca sindikalnog i demokratskog studentskog aktivizma u Srbiji. Neke od znacajnijih akcija UPSU su:

 • organizovanje strucnog seminara iz oblasti studentskog organizovanja i autonomije univerziteta za deset aktivista studentskih unija sa Filozofskog, Fizickog, Matematickog, Hemijskog, Elektrotehnickog, Geografskog, Bioloskog i Masinskog fakulteta; seminar je odrzan u Vageningenu, Holandija,
 • nabavka stamparske masine za potrebe umnozavanja biltena i plakata,
 • koordinacija "biciklistickog maratona" od Holandije do Beograda (2000 km); tim putem su obezbedjena izvesna sredstva za buduce zajednicke akcije holandskih i beogradskih studenata,
 • organizovanje posete beogradskih studenata Nezavisnoj uniji studenata Univerziteta u Pristini.

Upravo poseta studentima u Pristini koju su Studentske unije Matematickog, Filozofskog, Bioloskog i Elektrotehnickog fakulteta, uz pokroviteljstvo UPSU, organizovale jos u oktobru 1997. pokazuje principe kojih Studentske unije zele da se drze - ravnopravnost, tolerancija, solidarnost i jednakost. Ovom posetom i kasnijim saopstenjima u vezi sa stanjem ljudskih prava u Srbiji UPSU i Studentske unije pokazali su znacajnu razlicitost u odnosu na ostale studentske organizacije, pretpostavljajuci prava svih gradjana Srbije svim politickim ili nacionalnim iskljucivostima.

KVSU, uz redovne aktivnosti, radi i na sirenju mreze unutar i van BU. Do sada su osnovane Unije na Fakultetu tehnickih nauka u Novom Sadu (pri cemu je ona nastala samostalno, kao i Unije u Beogradu, a kasnije se povezala sa KVSU) i Pravnom fakultetu u Kragujevcu, a postoje inicijativne grupe na Univerzitetu u Nisu i pojedinim fakultetima u Beogradu. Studentska unija Fakulteta primenjene umetnosti i dizajna u Beogradu je nastala za vreme Studentskog protesta.

Znacaj i kvalitet rada Studentskih unija, a samim tim i popularnost medju studentima, se ogledavala i na primeru izbora za Studentski parlament 1997.godine :

 • u Beogradu, Unije imaju 16 poslanickih mesta, a uz nekoliko nezavisnih i poslanika srodnih organizacija cine najjaci poslanicki klub,
 • u Novom Sadu, izbori za Studentski parlament su uspeli jedino na Fakultetu tehnickih nauka, gde deluje SUFTN,
 • u Kragujevcu, novoformirana Studentska unija Pravnog fakulteta osvaja sva cetiri mandata na svom fakultetu.

Ovaj i slicni primeri dokazuju u praksi koliko je znacajan rad "iz baze", odnosno direktno na fakultetima, uz postovanje osnovnih nacela demokratije.

Unije su do sada, pojedinacno ili preko UPSU i KVSU, ostvarile niz znacajnih kontakata sa studentskim strukturama u inostranstvu (Studentski parlament u Austriji na nacionalnom nivou, Nacionalna studentska unija u Holandiji, Studentski parlament u Oslu, Nacionalna studentska unija Slovacke, ESIB - evropska mreza nacionalnih studentskih sindikalnih organizacija, AEGEE Jurop,...). Shodno tome, u perspektivi je nastanak sindikalne studentske organizacije na nacionalnom nivou, koja bi se ukljucila u medjunarodne mreze slicnih organizacija u Evropi i svetu.

Na Konstitutivnoj sednici Studentskog parlamenta beogradskih studenata, za predsednika Parlamenta izabran je Dusan Miškovic, predstavnik Studentske unije Fizickog fakulteta. Iako prihvacen od cetiri petine clanica univerziteta u Beogradu i uprkos tome sto je izabran na Studentskom parlamentu i time potvrdio podrsku koju ima i kod studenata i kod nastavnika, Viktor Todorovic, osnivac i clan Studentske unije Bioloskog fakulteta, na sednici Saveta Univerziteta u Beogradu nije izabran za studenta-prorektora, jer nijedan clan Saveta izabran od strane Vlade Srbije nije glasao za njega. Ipak, cinjenica da su i predsednik Parlamenta i student-prorektor izabran od strane studenata clanovi Studentskih unija u potpunosti potvrdjuju da su rad i principi Studentskih unija i visegodisnji napori na izgradnji pravih sindikalnih studentskih organizacija bili opravdani. Studentske unije su se krajem 1997. i pocetkom 1998. godine znacajnije bavile informisanjem. Urednik studentske emisije Pozitivni trip za sve vreme njenog postojanja bio je Miroslav Hristodulo, predstavnik Studentske unije Matematickog fakulteta u Studentskom parlamentu. Studentska unija Fakulteta tehnickih nauka iz Novog Sada uredjuje studentsku emisiju na popularnom radiju 021 u Novom Sadu, tri puta nedeljno. Studentski magazin Impuls izdaje i uredjuje takodje SUFTN iz Novog Sada. I ostale Unije imaju svoje lokalne biltene, "Otpornik" na Elektrotehnickom fakultetu u Beogradu, "Bit" na Matematickom fakultetu, "TNT" na Hemijskom fakultetu, "BaUk" slobode na Filozofskom fakultetu, "MonopolList" na Ekonomskom fakultetu, "Impuls" na Fizickom fakultetu, "Ekvator" na Geografskom fakultetu i "Zaoka" na Bioloskom fakultetu. Studentska unija Pravnog fakulteta u Kragujevcu ucestvuje u stvaranju studentske emisije na lokalnom radiju. Studentske unije od oktobra 1997. godine ucestvuju u uredjivanju studentske strane u dnevnom listu "Danas", koja izlazi jednom nedeljno, kao i u uredjivanju studentske strane u nedeljniku "Nezavisni" od februara 1998.

Krajem marta 1998. Studentske unije su bile gosti Udruzenja studenata Univerziteta Crne Gore, Studentskog kulturnog centra Crne Gore i Studentskog informatora ZID na Prvoj konferenciji studenata Crne Gore i Srbije. Na Konferenciji je usvojena Povelja Studentske unije kao osnova delovanja ucesnika Konferencije i Deklaracija Prve konferencije studenata Crne Gore i Srbije kojom je potvrdjena privrzenost ucesnika autonomiji univerziteta i ukljucivanju u evropske akademske tokove. Najvazniji rezultat Konferencije bilo je iniciranje osnivanja organizacije pod nazivom Studentske unije Jugoslavije (SUJU). Na Konferenciji je utvrdjen plan po kome ce se do oktobra 1998. godine SUJU registrovati i poceti da radi kao koordinacija dve republicke Studentske unije, a do kraja 1998. godine SUJU bi trebalo da postane punopravna clanica asocijacije Nacionalne unije studenata Evrope (ESIB).


sumf@alas.matf.bg.ac.yu