СУМФ - индекс  
 
Распоред:
 
Разно
 

Новости

 
 
Билтен - БИТ
 
Рокови
 
  Капуера  
     
  Документи  
 

Статут

 
 
Програм
 
Историјат
 
Историја математике
 
  Организација  
 

Органи

 
 
Пословник
 
Чланови
 
  Анкете  
 
 
  дизајн:
[страхиња]

 

Grb SUMF
   
  ИСТОРИЈАТ И РАД СТУДЕНТСКИХ УНИЈА  
  6. октобар 2001.


Историјат независних Студентских унија у Србији почиње 1992. године на Правном факултету у Београду. Наиме, у марту 1992. године, усвајањем Статута и знамените Повеље Студентских унија, основана је Студентска унија Правног факултета. Као снажна и демократска организација студената права, Студентска унија се активно укључила у Студентски протест '92. Током тог протеста, који је представљао значајан глас против ауторитарног поретка у Србији и против недемократске праксе српског режима, Студентска унија Правног факултета је јасно указивала на погубност ратне политике која је тада вођена и исказала искрен отпор рату.

Студентски протест '92. окончао се са неиспуњеним захтевима пре свега због тога што је власт скренула пажњу јавности на рат и тиме хомогенизовала друштво у Србији. Након завршетка протеста, у веома тешким околностима, Студентска унија Правног факултета наставља са својим деловањем. У то време, једно од најтежих кроз које је Србија пролазила, ова Унија је организовала многе акције, међу којима ваља издвојити:

 • неколико трибина на којима је разматран положај студената у друштву,
 • обележавање годишњице почетка рата у Босни и Херцеговини,
 • расправе о многим законима и Уставу Републике Србије,
 • јавна трибина о тоталитарним системима с посебним освртом на српско друштво,
 • иницијатива за побољшање исхране у студентским домовима и за смањење цена услуга у студентским домовима,
 • прво јавно обраћање тадашњег шефа Уреда Републике Хрватске у СРЈ, организовано на Правном факултету.

Студентска унија Правног факултета током 1994. године смањује активности и због чињенице да је читава генерација оснивача СУПФ завршавала своје студије, те да су направили велику грешку не остављајући организацију млађим генерацијама, већ 1995. године СУПФ сасвим прекида са активностима.

У мају 1994. године, када се видело да концепт студентског организовања какав је промовисала Студентска унија Правног факултета, концепт независног синдикалног студентског окупљања у најбољим традицијама европских студентских покрета, представља најбољи начин деловања на универзитету, група студената са Физичког факултета и Математичког факултета у Београду основала је Студентску унију Математичког и Физичког факултета (СУМФФ). То је била већ друга организација која је усвојила Повељу Студентске уније, документ који је кроз читав рад представљао окосницу и водиљу Студентских унија. Ова Унија је одмах након оснивања и решавања елементарних почетних проблема, са малим искуством и великим ентузијазмом, организовала следеће акције:

 • неколико трибина о улози науке у савременом друштву,
 • предавање "Сида и морал" поводом Међународног дана за борбу против сиде,
 • предавање "Све што сте желели да знате о Интернету..." са предавачима из Југословенске асоцијације за рачунарске комуникације,
 • иницијално повезивање са студентским организацијама у Европи, при чему је остварена сарадња са универзитетима у Стразбуру, Бајројту, Болоњи и Барселони,
 • петиција за промену корумпираног студента-продекана на Физичком факултету.

Све ове активности представљале су значајан корак према креирању истинског отвореног друштва у Србији. Посебно је битна чињеница да су Студентске уније на разним факултетима својим деловањем шириле дух толеранције и поштовања различитог миšљења.

Почетком 1996. године СУМФФ се поделила на Студентску унију Физичког факултета и Студентску унију Математичког факултета. Ова подела била је природна, јер је рад на сваком од ова два факултета захтевао посебну и аутономну организацију. Ове две Студентске уније су организовале веома запажене акције на својим факултетима, међу којима се издвајају квиз Примотека за све студенте факултета природних наука и високопосећен циклус трибина Наука и религија са компетентним и еминентним предавачима. На Физичком факултету Студентска унија је пожела да, заједно са осталим студентским организацијама и групама које су деловале у Београду, покренуле Студентски протест. Студентске уније Математичког факултета и Физичког факултета су основале Протестни одбор ПМФ и прогласиле штрајк на шест факултета насталих из бившег Природно-математичког факултета. Студентска унија Електротехничког факултета је као један од иницијатора Протеста од самог почетка имала свог представника у Иницијативном одбору Студентског протеста.

Три постојеће Студентске уније у наредна три месеца сву своју енергију, креативност и знања усмеравају ка Протесту и стога су представљале један од кључних стубова на које се је овај студентски бунт ослањао. Упркос Протесту, локални рад се не запоставља и као убедљив пример је и организовање првог правог референдума студената на Физичком факултету, што је уједно и први референдум студената у историји БУ. Активним учешћем у свим сегментима Студентског протеста, Иницијативном одбору, Главном одбору, локалним факултетским протестним одборима, обезбеђењу и снабдевању, Студентске уније су шириле своје идеје и инсистирале на ненасилном карактеру Протеста. Мада су се Студентске уније углавном налазиле у улози опозиције према најекспониранијим структурама и појединцима у Студентском протесту, њихов утицај био је од изванредног значаја.

Посебну пажњу Уније су поклањале колегама са факултета на којима није било студентских организација. Стога се већ крајем 1996. године оснива Студентска унија Биолошког факултета (СУБФ). Њени оснивачи били су студенти који су представљали своје факултете током Протеста и који су учествовали у раду Протестног одбора ПМФ. Идеје и принципи, записани у Повељи Студентске уније, као и рад СУМФ и СУФФ, представљали су мотив да се организација која је на Биолошком факултету настајала назове управо Студентска унија Биолошког факултета.

Недуго затим, током јануара и фебруара 1997. године започиње оснивање и рад Студентске уније Географског факултета (СУГФ) и Студентске уније Хемијског факултета (СУХФ), на основама већ постојећих Студентских унија.

Пошто је број Студентских унија евидентно растао, настала је потреба за међусобном координацијом и тако је, почетком 1997, основано Координационо веће Студентских унија (КВСУ), као тело које не задире у аутономију организација чланица; његова улога је да координира заједничке акције и да кроз своје службе (Служба за информисање, Служба за пројекте, Служба за међународну сарадњу) пружа сервисне услуге свим организацијама чланицама.

Пошто су Студентске уније, по програмској оријентацији и сходно Повељи, отворене организације, стечено знање о студентском синдикалном организовању нуде свим сродним организацијама на универзитетима у Београду и другим универзитетским центрима у Југославији. Из потребе да се то знање систематизује и, заинтересованим групама на факултетима где не постоје сличне студентске организације, олакшају први кораци у организовању, публикује се брошура Водич за стварање Студентске уније и истовремено оснива Удружење за помоћ студентским унијама (УПСУ), крајем фебруара 1997. године.

УПСУ је првобитно замишљен као организација која помаже рад (логистичким, правним и другим саветима, остваривањем контаката са сродним организацијама у свету, прављењем базе података,...) свих студентских организација синдикалног типа у Београду, а затим и у Југославији. Међутим, пошто средства потребна за тако обиман рад, до сада, нису обезбеђена УПСУ своје активности спроводи, углавном, у сарадњи са КВСУ и његовим чланицама, будући да управо Студентске уније представљају аутентичног носиоца синдикалног и демократског студентског активизма у Србији. Неке од значајнијих акција УПСУ су:

 • организовање стручног семинара из области студентског организовања и аутономије универзитета за десет активиста студентских унија са Филозофског, Физичког, Математичког, Хемијског, Електротехничког, Географског, Биолошког и Машинског факултета; семинар је одржан у Вагенингену, Холандија,
 • набавка штампарске машине за потребе умножавања билтена и плаката,
 • координација "бициклистичког маратона" од Холандије до Београда (2000 км); тим путем су обезбеђена извесна средства за будуће заједничке акције холандских и београдских студената,
 • организовање посете београдских студената Независној унији студената Универзитета у Приштини.

Управо посета студентима у Приштини коју су Студентске уније Математичког, Филозофског, Биолошког и Електротехничког факултета, уз покровитељство УПСУ, организовале још у октобру 1997. показује принципе којих Студентске уније желе да се држе - равноправност, толеранција, солидарност и једнакост. Овом посетом и каснијим саопштењима у вези са стањем људских права у Србији УПСУ и Студентске уније показали су значајну различитост у односу на остале студентске организације, претпостављајући права свих грађана Србије свим политичким или националним искључивостима.

КВСУ, уз редовне активности, ради и на ширењу мреже унутар и ван БУ. До сада су основане Уније на Факултету техничких наука у Новом Саду (при чему је она настала самостално, као и Уније у Београду, а касније се повезала са КВСУ) и Правном факултету у Крагујевцу, а постоје иницијативне групе на Универзитету у Нишу и појединим факултетима у Београду. Студентска унија Факултета примењене уметности и дизајна у Београду је настала за време Студентског протеста.

Значај и квалитет рада Студентских унија, а самим тим и популарност међу студентима, се огледавала и на примеру избора за Студентски парламент 1997.године :

 • у Београду, Уније имају 16 посланичких места, а уз неколико независних и посланика сродних организација чине најјачи посланички клуб,
 • у Новом Саду, избори за Студентски парламент су успели једино на Факултету техничких наука, где делује СУФТН,
 • у Крагујевцу, новоформирана Студентска унија Правног факултета осваја сва четири мандата на свом факултету.

Овај и слични примери доказују у пракси колико је значајан рад "из базе", односно директно на факултетима, уз поштовање основних начела демократије.

Уније су до сада, појединачно или преко УПСУ и КВСУ, оствариле низ значајних контаката са студентским структурама у иностранству (Студентски парламент у Аустрији на националном нивоу, Национална студентска унија у Холандији, Студентски парламент у Ослу, Национална студентска унија Словачке, ЕСИБ - европска мрежа националних студентских синдикалних организација, АЕГЕЕ Јуроп,...). Сходно томе, у перспективи је настанак синдикалне студентске организације на националном нивоу, која би се укључила у међународне мреже сличних организација у Европи и свету.

На Конститутивној седници Студентског парламента београдских студената, за председника Парламента изабран је Душан Миšковић, представник Студентске уније Физичког факултета. Иако прихваћен од четири петине чланица универзитета у Београду и упркос томе што је изабран на Студентском парламенту и тиме потврдио подршку коју има и код студената и код наставника, Виктор Тодоровић, оснивач и члан Студентске уније Биолошког факултета, на седници Савета Универзитета у Београду није изабран за студента-проректора, јер ниједан члан Савета изабран од стране Владе Србије није гласао за њега. Ипак, чињеница да су и председник Парламента и студент-проректор изабран од стране студената чланови Студентских унија у потпуности потврђују да су рад и принципи Студентских унија и вишегодишњи напори на изградњи правих синдикалних студентских организација били оправдани. Студентске уније су се крајем 1997. и почетком 1998. године значајније бавиле информисањем. Уредник студентске емисије Позитивни трип за све време њеног постојања био је Мирослав Христодуло, представник Студентске уније Математичког факултета у Студентском парламенту. Студентска унија Факултета техничких наука из Новог Сада уређује студентску емисију на популарном радију 021 у Новом Саду, три пута недељно. Студентски магазин Импулс издаје и уређује такође СУФТН из Новог Сада. И остале Уније имају своје локалне билтене, "Отпорник" на Електротехничком факултету у Београду, "Бит" на Математичком факултету, "ТНТ" на Хемијском факултету, "БаУк" слободе на Филозофском факултету, "МонополЛист" на Економском факултету, "Импулс" на Физичком факултету, "Екватор" на Географском факултету и "Жаока" на Биолошком факултету. Студентска унија Правног факултета у Крагујевцу учествује у стварању студентске емисије на локалном радију. Студентске уније од октобра 1997. године учествују у уређивању студентске стране у дневном листу "Данас", која излази једном недељно, као и у уређивању студентске стране у недељнику "Независни" од фебруара 1998.

Крајем марта 1998. Студентске уније су биле гости Удружења студената Универзитета Црне Горе, Студентског културног центра Црне Горе и Студентског информатора ЗИД на Првој конференцији студената Црне Горе и Србије. На Конференцији је усвојена Повеља Студентске уније као основа деловања учесника Конференције и Декларација Прве конференције студената Црне Горе и Србије којом је потврђена приврженост учесника аутономији универзитета и укључивању у европске академске токове. Најважнији резултат Конференције било је иницирање оснивања организације под називом Студентске уније Југославије (СУЈУ). На Конференцији је утврђен план по коме ће се до октобра 1998. године СУЈУ регистровати и почети да ради као координација две републичке Студентске уније, а до краја 1998. године СУЈУ би требало да постане пуноправна чланица асоцијације Националне уније студената Европе (ЕСИБ).


sumf@alas.matf.bg.ac.yu