Корак ка једноставном

07.02.2021

У овом првом чланку после доста времена, пружићу кратак опис онога на чему сам радио од последњег писања.

suckless филозофија

Суштина ове програмерске филозофије је у једноставности. Уместо да циљ писања програма буде изворни код који се мери десетинама хиљада линија кода, користи десетине библиотека и има за резултат шарену апликацију која је спорија од пужа, циљ се поставља на што краће програме који притом не губе на функционалности. Обично мањи и једноставнији програми садрже и мање грешака.

Примењено на мој сајт, JavaScript је у случају личне презентације апсолутно непотребан. Једини њен део коме је заиста потребан JavaScript је страница са програмима, на којој су програми могли да се извршавају преко емулатора DOS‑а1. MySQL база је такође непотребна — уместо ње користим CSV фајлове за складиштење података. Зашто компликовати?

slweb

Програм који омогућава писање страница у Markdown‑у је slweb, статички генератор веб страна који пишем већ неко време. „Статички генератор веб страна“ значи да је то програм који преводи текст, у овом случају задат у посебној верзији формата Markdown, у HTML. Више о slweb-у можете видети на његовој страници.

У овом тренутку сматрам да slweb има довољно могућности и да даје довољно добар излаз да бих могао да верзију моје личне странице писану у њему, коју припремам већ неко време, поставим уместо досадашње верзије која је писана у Nuxt.js-у.

strahinja-org-slw

Ово је горепоменута верзија мог сајта, која се углавном састоји од Markdown фајлова из директоријума content и низа фајлова система за изградњу redo. На њој радим од када сам почео и рад на slweb-у.

Artix Linux

Мој повратак свету ГНУ-а са Линуксом је обележило сазнање да већина дистрибуција користи нови init систем, звани systemd. Овај систем раскида са Уникс филозофијом програма који „раде једну ствар и раде је добро“. Ради се о наметнутом решењу од стране фирме RedHat, коју је усвојила већина mainstream дистрибуција ГНУ-а са Линуксом. Systemd садржи читав низ дискутабилних решења, која су описана на горњем линку. На срећу, постоје дистрибуције ГНУ-а са Линуксом које користе алтернативне init системе. Дистрибуција за коју сам се ја одлучио је Artix Linux.


Ово је само кратак сиже, а пошто сада радим у далеко ефикаснијем систему за писање веб страна, планирам чешће update-ове, наравно у мери у којој ми то дозволе остале обавезе.


1. Тренутно ова могућност није подржана.


Generated by slweb © 2020-2024 Strahinya Radich.