sinit

19.07.2022

Наставио сам рад на дистрибуцији Галеб, која у текућој верзији може да се бутује у текстуалну конзолу (tty), и заснована је на програмима из колекција sbase, ubase и 9base. За сада Галеб 2.0 има, између осталог, следеће програме: sdhcp, smdev, tmux, GCC, git, vis, sled, curl, mksh, „one true“ awk, dcron, Perl, Python 3, groff, metalog, efibootmgr, mandoc, итд. Највише времена ми тренутно узима прилагођавање suckless (условно речено) „супервизора процеса“ svc, који је суштински на upstream‑у у алфа верзији. Мени лично је то изазов да надоградим svc до нечега што би могло да обезбеђује макар основну функционалност осталих супервизора процеса а истовремено да не буде превише компликовано.

Како изгледа моја прилагођена верзија svc‑а може се видети на слици. Такође сам изменио и suckless getty тако да приказује /etc/issue.

Бутовање Галеба 2.0
Бутовање Галеба 2.0

У мојој верзији svc‑а команде svc и service су равноправне, али је service више „пријатељска према кориснику“, са ANSI шаренишем, а svc је аскетска, у стилу Уникс алата. На слици се може видети употреба команде service:

Контрола сервиса у Галебу 2.0
Контрола сервиса у Галебу 2.0

Иста функционалност, изузев исписа, се постиже наредбама

# svc -s sdhcp
# svc -r sdhcp
# svc -e sdhcp
# svc -k sdhcp

итд. Ове наредбе се једино разликују по томе што им је повратни код ($?) једини фидбек у случају да је све протекло без проблема.

Иако бих већ сада могао да отворим репозиторијум Галеба за јавност, ипак ћу сачекати док он не буде заокружен у једну почетну целину. Тренутно разматрам додавање X.Org‑а, који је, нажалост, сам по себи пренатрпан (bloated) преко сваке мере, чак и у најогољенијој варијанти која би била довољна за покретање графичких suckless програма као што су dwm и st. Идеално би постојало засебно окружење које не би зависило од терета година традиције компатибилности са стандардима и претходним верзијама, али које не би било ни претрпано и хаотично као што су то Wayland или Arcan. Анселм Гарбе је својевремено имао сличну добру идеју, која нажалост није одмакла даље од грубе скице.


Generated by slweb © 2020-2024 Strahinya Radich.