Нова адреса

09.07.2024

Јуче сам креирао нови налог за електронску пошту на свом хостованом мејл серверу, и започео процес миграције свега што је повезано са старом адресом contact@ на нову, sr@.

О новој адреси сам размишљао већ неко време, из неколико разлога. Адреса contact@ је, ако се добро сећам, већ била подешена у cPanel‑у када сам прешао на постојећи хостинг, па сам по инерцији, уместо да креирам нову, само наставио да користим ту адресу. Међутим, добијао сам чудне погледе када је било потребно да је усмено издиктирам. Оно што ме је коначно одлучило да променим адресу contact@ је преглед чувања („commits“) у tog(1)‑у. Свако чување је представљено једним редом у оваквом формату:

2024-06-30 212c1fe5 contact  [tags/v0.16] Update themes

Овде contact заиста делује прилично чудно, и не преноси информацију о аутору. Разматрајући неколико варијанти нове адресе, одлучио сам се за sr@.

Пошто сам стару адресу користио за git, got и мејлинг листе, један од првих корака био је да креирам нове GPG и SSH кључеве за потписивање чувања у git‑у и ознака („tags“) у got‑у. Затим сам пребацио све филтере за мејлинг листе (ручно, зато што cPanel, бар за сада, не подржава извоз и увоз филтера) на нов налог, одјавио налог contact@ са листа и пријавио нов налог sr@.

Најзад, креирао сам и нов signify(1) кључ, услед чега сам морао да поново генеришем потписе за све архиве на страници /programi/.

Ово је, наравно, само почетак овог процеса. У наредном периоду наставићу да свуда где је то потребно мењам своју стару адресу на нову.


Generated by slweb © 2020-2024 Strahinya Radich.