//strahinja.org

Програми које препоручујем

Оперативни систем

Artix Linux — дистрибуција оперативног система ГНУ са Линуксом заснована на дистрибуцији Arch Linux, али која не користи systemd. Ја користим систем за контролу процеса и init систем s6, који сам инсталирао из „base.iso-а.

Менаџер прозора

dwm — део пројекта suckless. Ефикасан tiling менаџер прозора

без сувишних додатака. Поставио сам и мој fork овог програма.

Терминалски програм

st — део пројекта suckless. Терминалски програм без сувишних могућности. Поставио сам и мој fork.

Терминалски фонт

Terminus — јасан и компактан пикселски фонт, подржава доста знакова Уникода, укључујући и ћирилицу.

Уређивач текста

 1. VimVi IMproved, веома моћан уређивач текста настао као побољшана верзија традиционалног уређивача vi. Користим га за ситне измене, рецимо када треба изменити неки конфигурациони фајл и одмах потом затворити уређивач.

 2. Neovim — независна верзија vim-а настала због његове сувише споре и конзервативне политике развоја. Користим га као IDE.

Додаци за Neovim

Неки од додатака за Neovim које тренутно користим су:

 1. CoC — подршка за језички сервер (LSP)

 2. vim-airline — улепшана статусна линија са исписом разних информација у вези са фајлом који се уређује

 3. fzf + fzf.vim — систем за брзу претрагу разних листа, између осталог и листе фајлова у свим поддиректоријумима, што омогућава веома брзо отварање фајлова када се једном навикнете на тај начин рада

 4. NERDCommenter — додатак за управљање коментарима у изворном коду

 5. NERDTree — приказује стабло фајлова у панелу слева, као у IDE

 6. Tabular — додатак за уравнање текста као у табели

 7. vim-css-color — испис CSS боја у изворном коду у тим бојама

 8. benlight — тамна тема која ми се тренутно највише свиђа; за vim користим Zmrok

Систем за изградњу

redo — систем сличан make-у, али далеко мањи, бржи и ефикаснији.

Програм за промену привилегија

doas — програм за извршавање програма као други корисник (као sudo). За разлику од sudo-а, doas је далеко једноставнији, без непотребних могућности, а самим тим и безбеднији.

Веб читач

 1. Surf — део пројекта suckless. Графички веб читач заснован на погону Webkit, без свега сувишног. Користи dmenu за унос УРЛ-ова и траку за претрагу. Подршка за табове се може додати преко везе са програмом tabbed. Поставио сам и моје fork-ове ових програма.

 2. Ungoogled chromium — ако вам је потребан веб читач са потпунијом подршком за модерни (претрпани) веб, а не волите Google-ов надзор (и надзор осталих сличних компанија), овај читач је за сада најмање зло од постојећих. На претходном линку се детаљно објашњава на који начин скоро сваки други веб читач, укључујући и оне који наводно штите приватност, шпијунира кориснике. Такође постоји и верзија за Андроид, преко F-Droid репозиторијума.

Додаци за веб читаче које користим

 1. uMatrix — додатак за блокирање нежељеног садржаја, реклама и праћења. Нажалост, овај додатак се више не одржава, али и даље ради. Омогућава контролу над тим шта ће се учитавати, почевши од CSS-а па до скриптова, колачића и других метода за праћење и сакупљање података о кориснику.

 2. HTTPS Everywhere — захтева безбедни протокол HTTPS уместо HTTP за сва учитавања. Приказује упозорење уместо навигације ако се захтева учитавање небезбедног садржаја.

Клијент за мејл

 1. Neomutt — у данашње време Гуглов Gmail је толико узео маха, да се готово изгубио појам „клијент за мејл“ и људи користе Gmail као синоним за програм за мејл. Neomutt је текстуални, али потпун програм за мејл. Подржава TLS, POP, IMAP, разне врсте attachment-а, GPG... ја га користим уз програм за преузимање поште isync и програм за слање поште msmtp, подешене преко скрипта mutt-wizard.

 2. K-9 Mail — слободни клијент за мејл за Андроид.