//strahinja.org

Програми које препоручујем

Оперативни систем

Artix Linux — дистрибуција оперативног система ГНУ са Линуксом заснована на дистрибуцији Arch Linux, али која не користи systemd. Ја користим систем за контролу процеса и init систем s6, који сам инсталирао из „base.iso-а.

Менаџер прозора

dwm — део пројекта suckless. Ефикасан tiling менаџер прозора без сувишних додатака. Поставио сам и мој fork овог програма.

Терминалски програм

st — део пројекта suckless. Терминалски програм без сувишних могућности. Поставио сам и мој fork.

Терминалски фонт

Terminus — јасан и компактан пикселски фонт, подржава доста знакова Уникода, укључујући и ћирилицу.

Уређивач текста

 1. VimVi IMproved, веома моћан уређивач текста настао као побољшана верзија традиционалног уређивача vi. Користим га за ситне измене, рецимо када треба изменити неки конфигурациони фајл и одмах потом затворити уређивач.

 2. Neovim — независна верзија vim-а настала због његове сувише споре и конзервативне политике развоја. Користим га као IDE.

Додаци

Неки од додатака за Neovim које тренутно користим су:

 1. CoC — подршка за језички сервер (LSP)

 2. vim-airline — улепшана статусна линија са исписом разних информација у вези са фајлом који се уређује

 3. fzf + fzf.vim — систем за брзу претрагу разних листа, између осталог и листе фајлова у свим поддиректоријумима, што омогућава веома брзо отварање фајлова када се једном навикнете на тај начин рада

 4. NERDCommenter — додатак за управљање коментарима у изворном коду

 5. Tabular — додатак за уравнање текста као у табели

 6. vim-css-color — испис CSS боја у изворном коду у тим бојама

 7. benlight — тамна тема која ми се тренутно највише свиђа; за vim користим Zmrok

Систем за изградњу

redo — систем сличан make-у, али далеко мањи, бржи и ефикаснији.

Програм за промену привилегија

doas — програм за извршавање програма као други корисник (као sudo). За разлику од sudo-а, doas је далеко једноставнији, без непотребних могућности, а самим тим и безбеднији.

Веб читач

Веб је у данашње време пренатрпан (bloated) и није безбедан. Ово значи да се користе многе сувишне могућности, странице се споро учитавају и заузимају много меморије. У странице се укључују разни системи за праћење активности корисника и циљано оглашавање. Имајући у виду све ово, постаје све јасније да традиционални веб читачи више нису погодни за своју основну намену — прегледање веба.

 1. Surf — део пројекта suckless. Графички веб читач заснован на погону Webkit, без свега сувишног. Користи dmenu за унос УРЛ-ова и траку за претрагу. Подршка за табове се може додати преко везе са програмом tabbed. Поставио сам и моје fork-ове ових програма.

 2. Ungoogled chromium — ако вам је потребан веб читач са потпунијом подршком за модерни (претрпани) веб, а не волите Google-ов надзор (и надзор осталих сличних компанија), овај читач је (уз Librewolf) за сада најмање зло од постојећих. На претходном линку се детаљно објашњава на који начин скоро сваки други веб читач, укључујући и оне који наводно штите приватност, шпијунира кориснике. Такође постоји и верзија за Андроид, преко F-Droid репозиторијума.

 3. Librewolf — оно што је Ungoogled chromium за Chrome, то је Librewolf за Mozilla Firefox. Ово је верзија Firefox-а без разних праћења и нарушавања приватности.

Додаци за веб читаче које користим

 1. uMatrix — додатак за блокирање нежељеног садржаја, реклама и праћења. Нажалост, овај додатак се више не одржава, али и даље ради. Омогућава контролу над тим шта ће се учитавати, почевши од CSS-а па до скриптова, колачића и других метода за праћење и сакупљање података о кориснику.

 2. uBlock Origin — додатак који користи листе за филтрирање сајтова, насупрот uMatrix-овом приступу правила, што аутоматски значи да користи више меморије и зависи од редовног ажурирања листе, али се редовно одржава. Такође захтева и мање подешавања.

 3. HTTPS Everywhere — захтева безбедни протокол HTTPS уместо HTTP за сва учитавања. Приказује упозорење уместо навигације ако се захтева учитавање небезбедног садржаја.

 4. Додаци за Librewolf — уз Librewolf користим све доступне и мени релевантне додатке са ове странице. Ипак, никако не Pocket, зато што све што укључује cloud подразумева да податке остављате на нечијем серверу, па самим тим није безбедно.

Клијент за Џемини

 1. Lagrange — графички клијент писан у C-у који користи SDL за графику.

 2. amfora — текстуални клијент писан у језику Go. У недостатку доброг клијента писаног у C-у, овај ми се за сада највише свидео.

Клијент за мејл

 1. Neomutt — у данашње време Гуглов Gmail је толико узео маха, да се готово изгубио појам „клијент за мејл“ и људи користе Gmail као синоним за програм за мејл. Neomutt је текстуални, али потпун програм за мејл. Подржава TLS, POP, IMAP, разне врсте attachment-а, GPG... ја га користим уз програм за преузимање поште isync и програм за слање поште msmtp, подешене преко скрипта mutt-wizard.

 2. K-9 Mail — слободни клијент за мејл за Андроид.

Опште смернице

Уколико програм није на овој листи, кад год је то могуће преферирам програме који поштују следеће принципе, без одређеног реда:

Литература

 1. Alternatives to bloatware — листа програма сортираних у оквиру категорија, од компликованијих до једноставнијих. Што је програм ближи крају категорије, бољи је, мада у одређеном броју случајева ипак не бих користио тај последњи програм.

 2. Programs that rock — листа програма које препоручује suckless.org.

 3. Harmfull stuff — прилично субјективна, али вредна помена, листа програма који су штетни (аутори су пристрасни у корист ОС-а Plan9). Понегде се и слажем са овом листом.